"Met trots kondig ik u vandaag een cruciale stap aan voor de digitale toekomst van Europa: de lancering van het Europeum-project. Dit project, het resultaat van een ongekende samenwerking tussen tien Europese landen, heeft tot doel een robuuste en veilige digitale infrastructuur op te bouwen om de geautomatiseerde uitwisseling van gegevens in heel Europa te vergemakkelijken. Door onze krachten te bundelen versterken we onze digitale soevereiniteit, net als de telecom- en cloudinfrastructuren die we hebben ontwikkeld," zegt de Belgische staatssecretaris voor Digitalisering.
Europeum bouwt voort op de European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), een innovatief platform dat al in gebruik is. Deze geavanceerde infrastructuur zorgt voor een effectieve grensoverschrijdende verificatie van identiteiten, onderwijskwalificaties en de traceerbaarheid van de oorsprong van producten. Dankzij dit technologische fundament kunnen we een toekomst voor ons zien waarin (digitale) grenzen de samenwerking en innovatie tussen onze naties niet langer belemmeren.
De mogelijkheden van Europeum
Europeum biedt talrijke kansen voor technologische en economische ontwikkeling in Europa. Hier zijn enkele concrete voorbeelden van wat we samen kunnen bereiken:
- Slimme contracten voor de deeleconomie: Europeum zal de ontwikkeling van een deeleconomie vergemakkelijken door middel van slimme contracten. Deze contracten zullen zorgen voor een geautomatiseerde en eerlijke verdeling van inkomsten tussen de verschillende belanghebbenden, terwijl ze ook de noodzakelijke bijdragen aan de sociale zekerheid waarborgen.
- Metaverse: onze infrastructuur zal ook de creatie en het beheer van het metaverse en digitale tweelingen van de echte wereld mogelijk maken. Deze virtuele omgevingen, beheerd door de overheid, zullen worden ontworpen om misbruik zoals identiteitsfraude te voorkomen.
- Digitale euro: Europeum kan dienen als een solide basis voor de ontwikkeling van een digitale euro die voldoet aan de Europese waarden. Het lange-termijndoel is om een betrouwbare en veilige digitale valuta te garanderen voor alle Europese burgers.
Een sterke Europese samenwerking
Europeum werd gelanceerd en getest door België en geniet reeds de steun van verschillende landen: Portugal, Griekenland, Cyprus, Kroatië, Roemenië, Slovenië, Italië, Polen en Luxemburg. Een derde van de lidstaten heeft de overeenkomst vandaag ondertekend en andere zullen zich zeer binnenkort aansluiten. Dit Europese consortium illustreert onze collectieve vastberadenheid om een verenigde en veerkrachtige digitale ruimte te creëren.
De staatssecretaris voor Digitalisering concludeert: "Europeum moedigt Europa aan om een gedurfde, ambitieuze en innovatieve digitale agenda te hebben om aan de top van de wereldwijde technologische evolutie te blijven. Ik ben ervan overtuigd dat Europa dankzij Europeum niet alleen de huidige uitdagingen zal aankunnen, maar ook die van morgen met vertrouwen en vastberadenheid zal anticiperen."
Met Europeum stapt Europa een nieuw tijdperk binnen van digitale soevereiniteit en technische innovatie, waarmee een toekomst wordt gegarandeerd waarin technologie de pijler is van samenwerking en gegevensbeveiliging over het hele continent.